Secundaire scholen worden frisdrankvrij

Secundaire scholen worden frisdrankvrij

Vlaamse ministers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen lanceren een stappenplan om secundaire scholen op weg te helpen om frisdrankvrij te worden.

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (ViGeZ) heeft in het GO! Atheneum Redingenhof in Leuven in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen een stappenplan gelanceerd om secundaire scholen op weg te helpen om frisdrankvrij te worden. Als gevolg van slechte voedingsgewoonten kampt momenteel één kind op vijf jonger dan 18 jaar met overgewicht.

ViGeZ adviseert de scholen vooreerst een verbodsbeleid te voeren ten aanzien van alcoholische dranken, energiedranken met caféïne en/of taurine en hypertone sportdranken. 

Ten aanzien van gesuikerde frisdranken en fruitsap en isotone sportdranken dient een uitdovend beleid gevoerd. Bedoeling is dat de school deze dranken op termijn niet meer aanbiedt en niet toelaat dat ze door leerlingen worden meegebracht. Ongezoet fruitsap, light frisdranken en gezoete melkdranken kunnen nog worden gedoogd, maar ook hun aanbod wordt stilaan beperkt. 

Water in de klas drinken

Het doel is via een aanmoedigingsbeleid de aanwezigheid van dranken op school te beperken tot het basisaanbod van water, halfvolle witte melk, calciumverrijkte sojadrank, verse groentesoep, thee en koffie. 

Om te vermijden dat dit beleid te veel weerstand oproept, is het volgens ViGeZ belangrijk om leerlingen, schoolteams en ouders in het project mee te trekken, draagvlak te creëren en in stappen te werken met als uiteindelijk doel het aanbod op school te beperken tot de vermelde basisdranken. Het aanmoedigingsbeleid voor dranken uit het basisaanbod dient gepaard te gaan met informatie aan leerlingen, ouders en schoolteam, het gratis of zo goedkoop mogelijk aanbieden van deze dranken, het op verschillende plaatsen aantrekkelijk in de kijker zetten van dit basisaanbod en het maken van stimulerende afspraken zoals toestaan dat leerlingen in de klas water drinken. Het personeel dient bij dit alles een voorbeeldfunctie te vervullen. (Belga/TE)

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/secundaire-scholen-worden-frisdran...