UGent opnieuw beste Belgische universiteit volgens Academic Ranking of World Universities

UGent opnieuw beste Belgische universiteit volgens Academic Ranking of World Universities

  (vergrote weergave)

 

(15-08-2016) De UGent stijgt dit jaar opnieuw sterk in de Academic Ranking of World Universities en gaat van plaats 71 naar plaats 62. De UGent behoudt zo haar positie als beste Belgische universiteit in deze belangrijke ranking van onderzoeksinstellingen.

Zoals voorgaande jaren scoort de Universiteit Gent vooral sterk dankzij wetenschappers die heel vaak door anderen geciteerd worden. Ook het aantal wetenschappelijke publicaties, de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers en het aantal publicaties in de toptijdschriften Natureen Science zorgen mee voor goede resultaten.

Met deze rankingspositie bevindt de UGent zich in de buurt van Europese topinstellingen zoals de universiteiten van Helsinki, Uppsala, Aarhus, Utrecht en Oslo. De ranking van de 500 beste universiteiten wordt aangevoerd door de Amerikaanse instellingen Harvard University, Stanford en Berkeley.

Sedert 2003 stelt de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit jaarlijks een Academic Ranking of World Universities (ARWU) op. In deze ranking worden 1.200 hogeronderwijsinstellingen met elkaar vergeleken. Criteria zijn onder meer het aantal Nobelprijzen dat door alumni en professoren gewonnen wordt, het aantal toppublicaties en het aantal veel geciteerde onderzoekers. In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen van de zogenaamde Shanghai ranking (toen op plaats 90).